LSS

Av: Krischan Olsson

Det är inte lätt alltid att skriva utan att vara vinklad. Som exempelvis oss här på mediaproduktion, det vill säga redaktionen för A.L.L.T. Vi har ett nära samarbete med LSS -Simrishamns utvecklingsteam, men jag ska försöka ge både beröm och kritik i denna artikel. Nu har jag åtminstone informerat dig som läsare att jag mest troligen kommer vara vinklad, om det sedan är att jag överkompenserar och ger mer kritik, eller om jag inte är hård nog då jag skriver, det lämnar jag till dig som läsare att avgöra.

Hur som helst, låt oss gå vidare till artikeln i fråga.

Det har funnits personer med speciella behov i alla tider, hur vi hanterar dem som medmänniskor har dock förändrats väsentligt. Vi har gått från berättelser om bortbytingar och trollungar till den situation vi har idag.

Som en ung läsare kanske du inte visste, som äldre har du kanske hört om det eller rent av upplevt det, men det var inte ens hundra år sedan personer som var döva eller blinda låstes in under förhållande som idag rent av kan ses som inhumana. Jag rekommenderar rent av personer som har en dag till övers att ta sig in till ST: Lars muséet i Lund för att få en blick om hur det såg ut och vad som egentligen skedde bakom stängda dörrar.

Hur personer med funktionshinder, som idag är medmänniskor, behandlades som monster ur sagoböcker. Vem som var monstret har tiden lärt oss. Vi vet idag att saker som exempelvis blindhet, inte smittar och att det inte är för att man är galen som man är döv. Kunskap är något som kommer med tiden. Det är kanske inte ett försvar, men folk på den tiden visste inte bättre.

 Men varför nämner jag ens detta? Jo för att vi ska få en bra bild om vad som varit.

Under det gångna året har personer med anknytning till LSS i Simrishamn jobbat hårt med att ta fram en plan för funktionshinder-omsorg och socialpsykiatrin. Det har varit flera möten och intervjuer, alltsammans i ett försök att få en så bra bild som möjligt av dagsläget för de personer som har behov av hjälp i/med vardagen.

Vem är denna plan gjord för? Vad fyller den för funktion? Svaret är relativt enkelt, om man ser på det stora hela. Planen är en ram, eller om man så vill, en riktlinje för vad som ska ske inom en snar framtid inom LSS. Denna plan är tänkt att ligga till grund för det LSS hoppas på att utöka och förbättra i framtiden. Tyvärr ligger det sista beslutet hos politikerna, men planen kan åtminstone ge oss en bild över vad vi hoppas kommer inom en överskådlig framtid.

Om man sätter sig och läser planen kan den tyckas aningen luddig, men anledningen till detta är enkelt. Många personer som behöver hjälp, eller stöd via LSS är just det, personer. De, precis som du och jag är människor och ingen människa är exakt likadan som en annan. Med en maskin kan man säga att man ska ha det på ett och samma vis, och alla maskiner kommer då att fungera. Men med en människa måste man kunna göra ”finliret”, små justeringarna om man så vill individuellt. Varje person måste själv eller med hjälp få göra sina justeringar, därför kan inte en plan som denna vara huggen i sten.

 Jag har sett det många gånger förut på andra ställen, mallar och modeller, föreskrifter och tillvägagångssätt som bestämts av personer som inte vet vad saken gäller. De verkar inte förstå att det är människor och inte maskiner de har att göra med, och därför fungerar inte deras planer och tankar i praktiken. De som läser detta vet förmodligen vad jag refererar till utan att jag behöver gå in på detalj. De som inte vet det behöver mest troligen bara tala med någon med en form av funktionshinder, de har säkerligen berättelser de kan dela med sig av, tragiskt nog.

Kommer planen hjälpa? Svaret på den frågan är som bäst ”Kanske” eller ”Troligen”.
Framtiden kommer med alla svar, men det är en sak som jag kan säga med säkerhet, vi måste gå framåt. Bara för att en sak fungerar betyder inte det att den inte kan bli bättre eller rent av, mycket bättre.

Det finns alltid saker som kan förbättras och LSS i Simrishamn är inte en organisation som faller utanför den kategorin. De försöker, vilket i min bok är ett stort plus. För där är ställen jag tvivlar på att det är sant. Verksamheter som jobbar med personer med funktionshinder och som inte kan se till individen utan enbart följer de riktlinjer de har. Riktlinjer som rent av skadar personerna de är där för att hjälpa.

 Vi kan ta en sådan enkel sak som hammaren, om vi inte hade förbättrat den hade vi fortfarande suttit med en stor sten varje gång vi skulle slå i ett spik. Utvecklingen kanske inte alltid är snabb, men så länge den inte avstannar helt, så länge den rör på sig finns det hopp om en bättre framtid och just nu är det bara framtiden som kan avgöra om exakt vad som kommer hända.  Det kanske rent av är så att det vi behöver är inte en stor hammare utan ett verktyg som används för detaljarbetet då man gör silversmycken.

Problemet för LSS är att de inte vet vilket, förrän de står öga till öga med individen som behöver hjälp, men med planen kommer de förhoppningsvis ha fler verktyg till sitt förfogande, i sin verktygslåda. En sak kvarstår oavsett dock, båda verktygen behöver en budget. Pengar är det som får världen att gå runt, tyvärr. Bollen ligger nu hos politikerna vi får se vad som händer efter det.

Vill du veta mer kan du titta på funktionshinderplanen 2017 – 2024 på Simrishamns kommuns hemsida. www.simrishamn.se

Direktlänk: ”http://www.simrishamn.se/sv/omsorg-stod-och-vard/funktionshinder/Funktionshinderplan-2017-2024/”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen